Menu Sluiten

Zwangerschapsklachten

zwangerschap

Zwanger worden, zwanger zijn of de periode na je bevalling. De mooiste tijd van je leven toch? Of spelen er lichamelijk klachten die deze tijd toch minder mooi maakt?

In dit artikel zoomen we in op drie perioden omtrent zwangerschap. Namelijk voor, tijdens en na de zwangerschap. Elke periode kenmerkt zijn eigen mogelijke klachten. In onze praktijk hebben we veel ervaring op gebied van het verhelpen van specifieke zwangerschapsklachten. We helpen jaarlijks veel vrouwen én mannen door deze tijd waarin vaak voor de start van de behandeling geen verbetering meer verwacht werd. We leggen dit verder uit.

Heb je een kinderwens?

Pas als je lichaam en geest in balans zijn, maak je het meest kans om zwanger te worden. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. De balans van je organen, hormonen en mentale gesteldheid zijn de belangrijkste systemen die hieraan bijdragen. Bij het uitblijven van een gewenste zwangerschap kan het van belang zijn dat beide partners een balance check doen. Dit om zeker te zijn dat het probleem van alle nodige kanten wordt aangepakt. Dit kan dus bij de vrouw, man of beiden zijn. Mogelijke oorzaken voor het niet tot stand komen van een zwangerschap zijn gelegen in BALANS.

Het vrouwelijk lichaam weet exact of het in staat is om een zwangerschap van negen maanden te kunnen dragen. Krijgt het lichaam een teken dat het door disbalans wellicht niet in staat is om een GEZONDE zwangerschap te doorlopen, zal het lichaam een eicel bevruchting tegengaan of afstoten.

Eventuele oorzaken van disbalans kunnen zijn:

 • baarmoederslijmvlies dikte
 • PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom, dit zijn cysten die op de eierstokken groeien)
 • afvalstof belastingen
 • vitaminetekorten
 • (emotionele) stress
 • hormonale disbalans
 • vochttekort
 • leefstijl

Ook aan de mannelijke kant kunnen een aantal van deze genoemde zaken een rol spelen.

Onze behandelmethode bij een kinderwens

Fysiotherapie Jetten & co kan hierin een adviserende rol spelen en inzichten geven om de balans van lichaam, geest en mindset te herstellen. Tijdens de behandeling gaan we op zoek naar de disbalans op verschillende vlakken en behandelen deze doeltreffend om een duurzaam resultaat te bereiken. Dit is altijd maatwerk waarbij de volgende onderdelen aan bod komen:

 • Diagnosticeren van disbalans (organen, hormonaal en emotionele systeem denk aan bijvoorbeeld stress).
 • Advies reinigen van afvalstoffen uit het lichaam.
 • Advies leefstijl en voedingssupplementen.
 • Corrigeren van houding, spier en gewrichts spanningen en klachten.

Klachten tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent kan je verschillende klachten ervaren zoals lage rugklachten, bekkenpijn, vermoeidheid, misselijkheid en vochtophopingen.

De lage rugklachten spelen voornamelijk op na langere tijd zitten, staan, tillen of lopen. Vaak straalt deze zwangerschap gerelateerde rugpijn uit van de lage rug naar de billen, benen of het schaambeen. In 75% van de gevallen zien wij dat deze klachten onterecht worden gelinkt aan bekkeninstabiliteit.

De belangrijkste oorzaak hiervan is meestal een verandering in de hormoonhuishouding welke overmatige spierspanning veroorzaakt in vaak maar één typische spier. Deze verandering en de spanningen rondom het bekken door baarmoeder, kapsels, gewrichten, stuit, banden en spieren.

Door middel van onze manier van testen kunnen wij zeer gericht de spieren die uit balans zijn veilig en correct behandelen. De pijn is daarmee vaak in 1 à 2 dagen verholpen. En verdwijnt blijvend door onze duurzame aanpak gedurende de hele zwangerschap. Dit zorgt vervolgens tevens voor een betere en soepele bevalling voor moeder en kind.

Onze behandelmethode bij klachten tijdens de zwangerschap

Onze behandelmethode bij zwangerschapsklachten richt zich op het terugbrengen van balans in het lichaam om een duurzaam resultaat te bereiken. De volgende onderdelen komen aan bod:

 • Diagnosticeren van disbalans (organen, hormonaal en emotionele systeem denk aan bijvoorbeeld stress).
 • Mobiliseren waar mogelijk en nodig van de wervelkolom, bekken en craniosacraal.
 • Advies leefstijl en voedingssupplementen.
 • Medical taping, oefentherapie en oefeningen ter bevordering van de stabiliteit onderrug en bekken.
 • Massage bij een hoge spierspanning.

Klachten na de zwangerschap

Vrouwen die niet eerder bij ons in behandeling waren, ervaren vaker klachten na de bevalling. Dit in tegenstelling tot vrouwen die voor of tijdens de zwangerschap wel al bij ons een behandeling hebben gehad met vaak geen tot weinig klachten na de bevalling. Of zijn met slechts één enkele behandeling weer op de been. Dit is wel afhankelijk van de manier van bevallen. Bij een stuitbevalling of keizersnee zullen altijd wel postnatale klachten aanwezig zijn.

Ook hoor je vaker van “de roze wolk” die vrouwen ervaren na een bevalling door de overweldiging van positieve emoties van het krijgen van een nieuw gezinslid, een nieuw leven. Ook dit is niet zo vanzelfsprekend als je denkt. Jaarlijks zijn er veel vrouwen die dit niet of nauwelijks ervaren. Of het zelfs niet durven aan te geven door de maatschappelijke druk. Of het gevoel hebben van “het zal wel erbij horen”. Dit verdwijnt dan in een doofpot en kan later een postnatale depressie worden of zelfs erger. Denk aan een burn-out of hormonale afwijkingen met alle gevolgen van dien. In al deze gevallen biedt onze werkwijze en methode de gewenste oplossing.

Onze behandelmethode bij klachten na de zwangerschap

Fysiotherapie Jetten & co kan hierin een adviserende rol spelen en inzichten geven om de balans van lichaam, geest en mindset te herstellen. Tijdens de behandeling gaan we op zoek naar de disbalans op verschillende vlakken en behandelen deze doeltreffend om een duurzaam resultaat te bereiken.

Dit is altijd maatwerk waarbij de volgende onderdelen aan bod komen:

 • Diagnosticeren van disbalans (organen, hormonaal en emotionele systeem denk aan bijvoorbeeld stress).
 • Advies reinigen van afvalstoffen uit het lichaam.
 • Advies leefstijl en voedingssupplementen.
 • Corrigeren van houding, spier en gewrichts spanningen en klachten.

Ondervind je klachten omtrent je zwangerschap en wil je zo snel mogelijk geholpen worden?

Maak dan direct een afspraak.