15 Jul 2019
Wandelen verlost van zijn stoffige imago!

Van 16 tot en met 19 juli vindt de 103de Vierdaagse in Nijmegen plaats! Dit jaarlijks terugkerend vierdaags wandelevenement is ondertussen de grootste meerdaagse wandelprestatietocht ter wereld en staat ook bekend als The Walk of the World. Elk jaar doen er tienduizenden wandelaars uit zo’n tachtig landen mee, onder wie een groot aantal militairen. De Vierdaagse kent drie verplichte afstanden: 30, 40 en 50 kilometer. Na vier dagen wandelen wacht de wandelaar een glorieuze intocht over de Via Gladiola om daarna het welverdiende Vierdaagsekruis in ontvangst te nemen.

 

Wandelen is de meest gegroeide sport in Nederland

Wist je dat wandelen de afgelopen vijf jaar de meest gegroeide sport in Nederland is? Dit blijkt uit een onderzoek naar sportdeelname door NOC*NSF. In 2018 beoefenden bijna 2,5 miljoen Nederlanders de wandelsport. Wandelen staat zelfs na fitness op de tweede plaats van meest beoefende sporten in Nederland. We zijn met z’n allen steeds bewuster bezig met onze gezondheid.

De belangrijkste redenen om te gaan wandelen zijn:

 • Buiten willen zijn;
 • Ontspanning;
 • Op peil houden van onze conditie.

Wandelen

Wat maakt wandelen zo populair?

Wandelen lijkt ook steeds meer verlost te raken van zijn stoffige imago! Steeds meer twintigers en dertigers wandelen en gaan de natuur in. Het is in deze tijd van ontzettend veel prikkels een goede manier om het drukke leven even achter je te laten en rust te vinden in je hoofd. Het zijn dus allang niet meer alleen de ouderen die de natuur in gaan.

Daarnaast worden we steeds bewuster van het belang van de natuur voor ons. Wandelen is van alle sportieve outdoor activiteiten de meest duurzame activiteit. Je hebt met uitzondering van een paar goede wandelschoenen voor lange wandelingen, geen hulpmiddelen nodig. Wandelen is vriendelijk voor de natuur, kun je al doen vanuit je huis en is gezond.

 

Wandelen populair onder twintigers

10 voordelen van wandelen!

Wandelen kent weinig drempels, want bijna iedereen kan het. Elke vorm van beweging is goed voor je gezondheid. Wandelen biedt echter vele voordelen:

 1. Je verbrandt calorieën.
 2. Wandelen is toegankelijk.
 3. Wandelen is elke keer een ander avontuur.
 4. Je kan in groep wandelen of alleen.
 5. Het kost (bijna) niets.
 6. Je bouwt conditie op.
 7. Je hebt weinig risico op blessures.
 8. Het heeft gunstige effecten voor je gezondheid.
 9. Wandelen is goed voor je humeur.
 10. En goed voor je nachtrust.

Wandelen voordelen

 

 

 

 

 

Je hoeft natuurlijk niet meteen mee te doen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Alhoewel het misschien een mooie uitdaging voor je is. Wandelen kan altijd en overal. Je stapt de deur uit en bent begonnen. Met een half uur wandelen per dag verbeter je je gezondheid sterk en verminder je het risico op hart- en vaatziekten.

 

Dus onmogelijk om nog excuses te zoeken om niet te gaan wandelen ;-)! Trek je (wandel)schoenen aan en ga erop uit!