Menu Sluiten

Slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking behandelen met de SET-methode®

Een slijmbeursontsteking veroorzaakt veel pijn en beperkt je in het bewegen. Bij Jetten & co behandelen we een slijmbeursontsteking niet alleen van buitenaf maar kijken we ook naar de dieper gelegen oorzaak. Zo verminderen de klachten sneller en komen ze ook minder snel terug.

Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs kun je vergelijken met een stootkussentje; het is een holte die gevuld is met stroperig vocht. Slijmbeurzen bevinden zich in alle gewrichten. De gewrichtsonderdelen in bijvoorbeeld je schouder of je knie moeten goed kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Zonder slijmbeurs zou dat veel irritatie aan de botten en pezen veroorzaken.

Als het gewricht te veel belast wordt, kan de slijmbeurs echter gaan ontsteken. Dat geeft vervelende klachten.

Slijmbeursontsteking symptomen

Een slijmbeursontsteking is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Felle, stekende pijn in het gewricht;
  • De pijn kan uitstralen. Bijvoorbeeld naar de arm (bij een slijmbeursontsteking in de schouder) of het been (bij een slijmbeursontsteking in de heup);
  • Je kunt bijvoorbeeld je arm niet meer goed optillen of de knie niet goed buigen;
  • Het gewricht kan rood en/of gezwollen zijn.

Een ontsteking van de slijmbeurs kan in alle gewrichten ontstaan, maar wordt het meest gezien in de schouder, de heup, de knie en de elleboog.

Oorzaken van slijmbeursontsteking

De hoofdoorzaak van een slijmbeursontsteking is overbelasting van het gewricht. Denk bijvoorbeeld aan te intensief sporten of het uitvoeren van zware werkzaamheden. Maar ook een val of een harde stoot of klap kan een slijmbeursontsteking veroorzaken. Het gaat dan om een acute slijmbeursontsteking.

Bij een chronische slijmbeursontsteking speelt meestal een onderliggende aandoening een rol, zoals jicht of artrose. Ook langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding) kan de slijmbeurs blijvend irriteren.

Slijmbeursontsteking behandelen met fysiotherapie

Rust is eigenlijk de beste methode om een slijmbeursontsteking te laten genezen. Om het aangedane gewricht goed te ontzien, kan de fysiotherapie een hulpmiddel aanmeten. Bijvoorbeeld een mitella of een (knie)brace. Zo vermindert de belasting aanzienlijk.

Verder kan de fysiotherapeut speciale oefeningen geven om de slijmbeurs tot rust te brengen. Andere behandelmethoden die de fysiotherapeut kan toepassen, zijn onder andere shock wave-therapie, massage, elektrotherapie en koude of juist warme kompressen.

Ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, nemen de pijn, zwelling en roodheid weg. Artsen geven ook nog wel eens een injectie met corticosteroïden om deze symptomen te verminderen.

Wat is de onderliggende oorzaak van jouw slijmbeursontsteking?

Bij Jetten & co combineren we reguliere fysiotherapie met de segmentale evaluatietechniek (SET-methode®). Dat betekent dat we de dieper gelegen oorzaak van de slijmbeursontsteking proberen te achterhalen. Door middel van speciale spiertesten zien we of de verhoogde spierspanning in het getroffen gebied gelinkt is aan een disbalans elders in het lichaam.

Zo kan een slijmbeursontsteking bijvoorbeeld getriggerd worden door een vochttekort, een vitaminegebrek, een ophoping van afvalstoffen in een orgaan of een hormoonspiegel die uit balans is. Door die verstoringen op te heffen, krijgt het gewricht beter de kans om zichzelf te genezen. De fysiotherapie slaat dan beter aan.

De meeste patiënten die wij op deze manier behandelen, zijn binnen enkele behandelingen van hun klachten af. Ook op langere termijn! Heb jij pijn en moeite met bewegen door een slijmbeursontsteking? We behandelen je graag met onze SET-methode®. Maak vandaag nog een afspraak bij een van onze praktijken!