Menu Sluiten

Schouderklachten

Schouderklachten behandelen met de SET-methode®

Schouderklachten komen vaak voor. Fysiotherapie kan de pijn en bewegingsbeperking helpen te verminderen. De fysiotherapeuten van Jetten & co werken met een speciale techniek die de dieperliggende oorzaak achterhaalt en aanpakt. De schouder reageert daardoor beter op de fysiotherapiebehandeling.

Wat zijn schouderklachten?

De schouder bestaat uit een aantal afzonderlijke gewrichten, pezen, spieren, kapsels, banden en botten die met elkaar moeten samenwerken. Naast het schouderblad en het kop-komgewricht van de bovenarm, zijn er bijvoorbeeld nog het AC-gewicht (verbindt het schouderdak met het sleutelbeen), het SC-gewricht (verbindt het borstbeen met het sleutelbeen) en de CTO (Cervico-thoracale overgang, verbindt de onderste nekwervels met de borstwervelkolom). 

Juist omdat de schouder zo groot en complex is, kunnen schouderklachten op veel verschillende plekken ontstaan. Bekende schouderblessures zijn bijvoorbeeld:

 • Frozen shoulder;
 • Slijmbeursontsteking;
 • Beklemming van bepaalde weefsels (bijvoorbeeld van een pees, spier of slijmbeurs) in de ruimte tussen de schouderkom en de kop van de bovenarm. Deze aandoening wordt ook wel impingement genoemd;
 • Pijn- en/of bewegingsbeperking door reuma of artrose.

De symptomen van schouderproblemen

Je kunt schouderklachten herkennen aan bijvoorbeeld de volgende symptomen:

 • Pijn in de schouder. Deze pijn kan scherp of zeurend zijn en kan continu of alleen bij het bewegen gevoeld worden. Soms is er ook sprake van ‘nachtpijn’;
 • Uitstralende pijn vanuit de schouder, bijvoorbeeld richting de bovenarm, het borstbeen of de nek;
 • Stijfheid of gevoelsstoornis in de schouder;
 • Bewegingsbeperking van de schouder. Je kunt bijvoorbeeld je bovenarm niet goed optillen of ronddraaien. Of je ervaart krachtverlies.

Wat zijn de oorzaken van schouderproblemen?

Even stofzuigen, een partijtje volleyballen, de boodschappentas optillen, jezelf aankleden; eigenlijk zijn onze schouders de hele dag in beweging. De oorzaken van schouderklachten zijn dan ook heel divers. Zo zien wij vaak schouderklachten die te maken hebben met:

 • Overbelasting, bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding, het langdurig herhalen van bepaalde bewegingen of door te intensief sporten;
 • Slijtage. Dit kan door ouderdom komen, maar bijvoorbeeld ook door jarenlang zware lichamelijke arbeid;
 • Ontstekingen aan een spier, bot, kapsel, pees of band. Een slijmbeurs- of peesontsteking (tendinitis) komt bijvoorbeeld vaak voor in de schouder, maar ook reumatische aandoeningen zoals fibromyalgie en reumatoïde artritis kunnen een ontsteking in of rond de schoudergewrichten veroorzaken.

De behandeling van schouderklachten

Fysiotherapie kan goed helpen bij schouderproblemen. Er is veel keuze als het gaat om behandelmethoden. Zo kunnen massages, medical taping, oefentherapie, dry needling en shockwavetherapie worden ingezet om de klachten te verminderen.

Bij Jetten & co gebruiken we deze technieken ook. Maar niet direct. We willen namelijk eerst onderzoeken wat de achterliggende oorzaak is van de schouderklachten. Die aanpak is onderdeel van de SET-methode® waarmee wij werken.

Schouderklachten behandelen met de SET-methode®

SET staat voor segmentele evaluatie techniek. Deze SET-methode® gaat uit van het principe dat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat. Dit noemen we de zogenaamde segmentale relaties. En dat blessures vaak te maken kunnen hebben met een disbalans elders in het lichaam. Een orgaan waarin de afvalstoffen niet goed vrijkomen bijvoorbeeld. Een afwijkende hormoonproductie. Of een tekort aan bepaalde vitamines, mineralen of spoorelementen. Die disbalans heeft dus ook invloed op de spierspanning in het gebied waar jij klachten ervaart, in dit geval de schouder.

Sneller herstellen van schouderklachten

Door middel van spiertesten kunnen we zien waar een eventuele disbalans vandaan komt. Door de verstoring aan te pakken, bijvoorbeeld met voedingssupplementen of andere aanbevelingen, zien we dat de spierspanning normaliseert. De schouder reageert dan beter op de fysiotherapie en kan sneller herstellen. 

In de meeste gevallen (60 tot 70%) zijn onze patiënten al na 6 behandelingen klachtenvrij. Ook is de kans op een terugval bij deze groep minimaal gebleken. 

Wil jij ook behandeld worden voor je schouderklachten met de effectieve SET-methode®? Je bent van harte welkom in een van onze praktijken voor fysiotherapie. Maak vandaag nog een afspraak, dan helpen we je snel!