Menu Sluiten

Reuma

Reuma behandelen met de SET-methode®

Reuma is een ontstekingsziekte die verschillende vormen kan aannemen. Reumatoïde artritis (gewrichtsontstekingen) is daarvan de bekendste. Maar wist je dat er nog zo’n honderd andere vormen van reuma zijn? Daaronder vallen bijvoorbeeld artrose (slijtage van het kraakbeen), wekedelenreuma (fibromyalgie), jicht, artritis psoriatica (psoriasis in combinatie met gewrichtsontstekingen) en het syndroom van Sjögren (ontstoken traan- en speekselklieren in combinatie met gewrichtspijn).

Reuma is helaas (nog) niet te genezen. Wel kan onze unieke SET-methode® een opvlamming van reumatische klachten helpen te voorkomen.

Reuma symptomen

Bij reuma ontstaan er klachten aan het bewegingsapparaat; de spieren, pezen, botten en gewrichten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende symptomen:

  • Pijn in de gewrichten;
  • Zwelling en roodheid van gewrichten;
  • Stijve spieren;
  • Moeite met bewegen.

Afhankelijk van de soort reuma, kunnen daar nog andere klachten bij komen. Kenmerkend voor de meeste reumavormen is het wisselende karakter. Vaak worden relatief rustige periodes afgewisseld met periodes waarin de klachten ineens weer toenemen.

Iedereen kan reuma krijgen

Naar schatting lijdt maar liefst een op de negen mensen in Nederland aan deze ziekte. Dat komt neer op zo’n twee miljoen patiënten. Reuma komt trouwens niet alleen voor bij oudere mensen. Ook kinderen en jongvolwassenen kunnen een vorm van reuma krijgen. Sterker nog: meer dan de helft van de patiënten is jonger dan 65!

Reuma oorzaken

Reuma is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert en (onterecht) een ontstekingsreactie op gang brengt. De echte oorzaak van reuma is niet bekend. Wel weten we dat erfelijkheid de kans op sommige vormen van reuma vergroot. Maar ook andere factoren, zoals overgewicht of een slechte leefstijl, worden in verband gebracht met reuma.

De darmen spelen een grote rol bij het opvlammen van reumatische klachten. Vanuit de darmen worden verschillende genezingsprocessen aangestuurd. Ook het prostaglandinesysteem, het hormoonsysteem dat zorgt voor afweerreacties als koorts, zwelling en pijn, huist in de darmen.

Onderzoek heeft aangetoond dat een disbalans in de darmflora het prostaglandinesysteem kan laten ontsporen. Dat betekent dat als bepaalde bacteriesoorten in de darmen de overhand krijgen, de reumasymptomen kunnen opvlammen.

Met reuma naar de fysiotherapeut

Reuma is niet te genezen. Wel kan een fysiotherapeut tips geven bij klachten als stijfheid en moeite met bewegen.

Bij Jetten & co zetten we daarnaast de SET-methode® in. Met behulp van bepaalde spiertesten kunnen we bepalen of de darmflora uit balans is. Daarnaast kan de test uitwijzen of er sprake is van een overgevoeligheid voor een bepaalde voedingsstof, een tekort aan goede vetsoorten of het vasthouden van afvalstoffen. Want ook die verstoringen kunnen reumatische klachten uitlokken.

Uiteraard geven we tips om de balans in het lichaam te verbeteren. Zo kunnen bepaalde voedingssupplementen helpen om de darmflora te herstellen of het afvalstoffenprobleem op te lossen. En een aangepaste voeding doet wonderen bij een intolerantie of voedingsstoffentekort.

Als de disbalans is opgeheven, wordt het prostaglandinesysteem, dat zorgt voor afweerreacties als koorts, pijn en zwelling, minder snel actief. De reumatische klachten zullen dan sneller afnemen en/of minder snel weer opvlammen.

Heb jij last van reuma en wil je behandeld worden met onze SET-methode®? We helpen je graag in een van onze praktijken!