Menu Sluiten

Optimale gezondheid

Gezondheid: meer dan alleen een goed werkend lijf

Het onderwerp gezondheid staat meer dan ooit in de belangstelling. Een goede gezondheid zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en dat je weerstand optimaal is. Daardoor ben je minder vatbaar voor ziektes. Maar gezondheid betekent meer dan alleen een goed werkend lijf.

In feite bestaat je gezondheid uit drie aspecten: biochemische gezondheid, biomechanische gezondheid en bio-psychosociale gezondheid. Pas als al deze onderdelen in balans zijn, ben je écht gezond. Maar wat betekenen deze begrippen en hoe zorg je ervoor dat je gezondheid in balans komt en blijft? We leggen het graag aan je uit.

Wat is biochemische gezondheid?

Klinkt nogal technisch: biochemische gezondheid. Maar wat we bedoelen is eigenlijk niets anders dan de stofjes die goed of juist slecht zijn voor jouw lichaam en geest. Voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld heel belangrijk. Een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen kan behoorlijk wat klachten veroorzaken.

Daar tegenover staan toxische stoffen, oftewel gifstoffen. Die krijg je onder andere binnen door luchtverontreiniging of ongezonde voeding. Het lichaam doet zijn best om deze kwijt te raken. Maar soms kunnen de gifstoffen zich ophopen in je organen, met alle gevolgen van dien.

Wat is biomechanische gezondheid?

Je biomechanische gezondheid heeft alles te maken met je bewegingsapparaat, oftewel je spieren en gewrichten. Beweeg je zonder pijn? Sport je regelmatig of zit je liever op de bank? Ben je gevoelig voor blessures of lijd je aan een ziekte waardoor je minder goed kunt bewegen? En hoe is het met je conditie gesteld?

Wat is bio-psychosociale gezondheid?

Bio-psychosociale gezondheid gaat over hoe je mentaal in je vel zit. Of je somber bent of vrolijk. En hoe je je emoties verwerkt. Een burn-out of depressie kan een enorme impact hebben, ook op je lichaam. Dat geldt ook voor angsten of andere emotionele klachten.

Goede gezondheid = gelijkzijdige driehoek

Eigenlijk kun je je algehele gezondheid vergelijken met een gelijkzijdige driehoek. Alle zijden van de driehoek moeten even lang zijn, anders is het figuur niet meer perfect in evenwicht.

Gezondheidsdriehoek Fysiotherapie Jetten 01

Zo zit het ook met je lijf: je biochemische, biomechanische en bio-psychosociale gestel zijn allemaal even belangrijk. Is een van deze segmenten uit balans, dan heeft dat hoe dan ook impact op het geheel.

Voorbeeld? Stel, je krijgt rugpijn. Je denkt misschien dat dit komt door overbelasting, want je hebt het hele weekend staan tuinieren. Maar waarom reageren jouw rugspieren hier zo gevoelig op? Het kan heel goed zijn dat een van je organen afvalstoffen vasthoudt, waardoor je spieren niet optimaal functioneren. Of dat je je spieren onbewust te veel aanspant omdat je zo’n stress hebt op je werk.

Een biomechanische klacht als rugpijn kan dus veroorzaakt worden door een biochemisch probleem (bijvoorbeeld het vasthouden van afvalstoffen) of een bio-psychosociaal probleem (zoals een dreigende burn-out).

Andersom kan ook, bijvoorbeeld een depressieve stemming (bio-psychosociale klacht) die indirect het gevolg is van een biomechanische disbalans (zoals te weinig beweging).

Hoe houd je je gezondheid en weerstand op peil?

Als je gezondheid op alle fronten goed is, heb je een ook een optimale weerstand. Dat is belangrijk, want een goed immuunsysteem beschermt je tegen meer dan alleen een verkoudheid. Ook ernstigere ziekten houd je langer op afstand als je biochemische, biomechanische en bio-psychosociale gezondheid in balans zijn.

Gelukkig kun je zelf heel veel doen om je gezondheid en weerstand op peil te brengen en te houden. We zetten alle positieve en negatieve invloeden voor je op een rij:

+ POSITIEVE INVLOED OP JE GEZONDHEID

 • Voldoende beweging. Zo raak je makkelijker spanning kwijt en houd je je hart en bloedvaten in conditie
 • Positieve mindset, voldoende ontspannen.
 • Goede voeding (natuurlijke voeding met voldoende vitamines, minderalen, spoorelementen en andere bouwstoffen).
 • Voldoende drinken; je cellen hebben vocht nodig.
 • Regelmatig naar buiten; je lichaam heeft frisse lucht nodig.
 • Suppletie (zo nodig aanvullen van tekorten met behulp van voedingssupplementen).

- NEGATIEVE INVLOED OP JE GEZONDHEID

 • Te weinig beweging.
 • Langdurige stress, onvoldoende ontspanning, negatief denken.
 • Verkeerde voeding (bewerkte voeding met weinig bruikbare bouwstoffen en een hoog gehalte aan toxische stoffen).
 • Te weinig drinken.
 • Te weinig ventilatie/frisse lucht.

Duurzame gezondheid en SET-methode®

Bij de reguliere fysiotherapeut staat biomechanische gezondheid vaak op de voorgrond. Patiënten komen binnen met klachten aan het bewegingsapparaat, zoals rugpijn of een tennisarm. De fysiotherapeut kijkt dan naar de spieren en gewrichten en gaat aan de slag met technieken als massage, oefentherapie of dry needling.

Bij Jetten & co werken we op basis van de SET-methode® (segmentale evaluatietechniek). Deze werkwijze kijkt niet alleen naar de biomechanische kant van het verhaal, maar neemt ook de bio-psychosociale en biochemische kant in overweging. Door middel van spiertests kunnen we achterhalen welke kant van jouw gezondheidsdriehoek uit balans is.

We kunnen met deze methode diverse klachten opsporen en behandelen. Denk aan spijsverteringsproblemen, hoofdpijn of migraine, spier- en gewrichtsklachten, allergieën, huiduitslag, vermoeidheid, zenuwpijn, hormonale klachten en psychische klachten.

Als we weten waar jouw klacht zijn oorsprong heeft, kunnen we gerichte adviezen geven om jouw gezondheid weer in balans te krijgen. Leefstijltips bijvoorbeeld, maar ook informatie over supplementen, voeding of beweging.

Met een optimale gezondheidsbalans krijgt het lichaam de kans om het beschermende en zelfhelende vermogen te vergoten. Zo word je sneller beter en blijf je langer gezond.

Wil je meer weten over onze werkwijze? Of wil je behandeld worden met de SET-methode®? Bel of maak een afspraak!