Menu Sluiten

Nekklachten

Snel van nekklachten af dankzij SET-methode®

Last van een stijve nek, nekpijn of andere nekklachten? Met de unieke aanpak van Jetten & co Fysiotherapie ben je snel verlost van stijfheid en pijn. De meerderheid van onze patiënten is binnen 4 tot 6 behandelingen klachtenvrij.

Klachten in en rond de nek

De nek bestaat uit zeven nekwervels plus een groot aantal pezen, spieren, kapsels en banden. Omdat de nek het hoofd draagt en tegelijkertijd moet kunnen draaien en buigen, is het een van de meest complexe lichaamsonderdelen.

Nekproblemen komen regelmatig voor. Zo zien wij in onze praktijk patiënten met onder andere de volgende nekklachten:

 • Pijn in de nek. Nekpijn kan stekend of zeurend zijn. Soms wordt de pijn alleen bij het bewegen van de nek gevoeld. Maar je kunt ook last hebben van constante pijn;
 • Pijn in aangrenzende lichaamsdelen. In sommige gevallen gaat de pijn vanuit de nek over naar andere delen van het lichaam. De pijn kan bijvoorbeeld uitstralen naar het hoofd of de schouder, maar ook naar de armen, soms zelfs tot in de vingers. Ook kun je last hebben van tintelingen of een doof gevoel in de arm, handen of vingers;
 • Stijve nek. Soms gaan nekklachten gepaard met stijfheid van de spieren. Je kunt dan bijvoorbeeld niet goed achterom kijken of je hoofd buigen;

Andere symptomen die kunnen voorkomen bij nekproblemen zijn onder andere:

 • Duizeligheid;
 • Moeite met concentreren;
 • Oorsuizen

Oorzaken van nekklachten

Nekproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Slijtage van de nekwervels of tussenwervelschijven, bijvoorbeeld door ouderdom, artrose, botontkalking of door langdurige overbelasting;
 • Nekhernia. In dit geval drukt een uitpuilende tussenschrijfwervel op de zenuwen in de nek. Dit gaat gepaard met stekende pijn, vooral bij het hoesten, niesen of persen. Vaak is er ook sprake van uitstralende (pijn)klachten in de arm en/of hand;
 • Verkeerde houding. Langdurig in een verkeerde houding zitten, lopen of staan, kan de nekwervels overmatig belasten. Vooral het continue getuur op een laptop, smartphone of tablet is een bekende veroorzaker van nekklachten;
 • Whiplash; een verrekking van de achterste nekspieren, bijvoorbeeld als gevolg van een botsing of val;
 • Door stress spannen de spieren zich aan. Houdt de stress lang aan, dan kunnen de spieren in de nek verkrampen.

Fysiotherapie bij nekklachten

Fysiotherapeuten behandelen nekklachten met verschillende methoden. Welke vorm wordt ingezet, hangt af van de oorzaak van de klachten.  Een fysiotherapeut kan bijvoorbeeld de nek masseren, houdingsadvies geven of triggerpoint-therapie toepassen. Ook wordt er soms met manuele therapie gewerkt, bijvoorbeeld om de wervels weer in de goede stand te zetten.  Verder worden er vaak oefeningen gegeven om de spieren in het nek-/halsgebied te versterken.

SET-methode® bij nekklachten

De fysiotherapeuten van Jetten & co werken met de SET-methode®; de segmentale evaluatie techniek. Bij deze methode behandelen we niet alleen de nekklachten, maar achterhalen we ook de achterliggende oorzaak van de nekproblemen.

De spieren in ons lichaam staan in verbinding met bepaalde zenuwbanen, organen en andere systemen. Is een van deze systemen uit balans, dan kan dat op een andere plek in het lichaam klachten geven. Vaak uit zich dat in een hogere spierspanning, waardoor het desbetreffende gebied gevoeliger is voor blessures. Bij nekklachten gaat het dus om de spieren in of rond het nekgebied.

Nekklachten kunnen bijvoorbeeld sneller ontstaan als er sprake is van een verstoorde hormoonbalans. Of van vochttekort, een orgaan dat afvalstoffen vasthoudt of een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen.

Balans herstellen

Met behulp van gericht onderzoek proberen we te achterhalen waar de disbalans zich bevindt. Aan de hand daarvan geven we advies over het herstellen van de balans. Dat kunnen bijvoorbeeld leefstijltips zijn. Of we adviseren bepaalde supplementen of een natuurlijke reiniging.

Wordt de bron van de klachten aangepakt, dan zien we dat de spierspanning in het aangedane gebied verbetert. De spieren, pezen en gewrichten in de nek reageren dan beter op de reguliere fysiotherapie. De nekklachten herstellen daardoor sneller en blijven doorgaans ook langer (of helemaal) weg.

Snel af van nekklachten

We hebben al veel patiënten met nekklachten succesvol geholpen dankzij de SET-methode®. De meeste van hen waren binnen 4 tot 6 behandelingen klachtenvrij.

Wil jij ook snel af van nekpijn? De fysiotherapeut van Jetten & co helpt je graag. Maak nu een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging!