Menu Sluiten

Lage rugpijn

Lage rugpijn: wat is het en hoe gaat het (sneller) over?

Lage rugpijn komt vaak voor. Gelukkig wijzen deze klachten meestal niet op iets ernstigs. Bij Fysiotherapie Jetten & co combineren we reguliere fysiotherapie met aanvullende behandeltechnieken met onze unieke SET-methode®. Daardoor ben je snel af van lage rugklachten.

De symptomen van lage rugpijn

Lage rugklachten kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Pijn en stijfheid in de onderrug; 
  • De klachten kunnen plotseling ontstaan; dat heet dan ‘acute lagerugpijn’ (ook wel lumbago of spit genoemd). Maar ze kunnen ook geleidelijk aan beginnen;
  • De pijn kan hevig zijn of juist wat meer zeurend aanvoelen;
  • Soms straalt de pijn uit naar de bil en/of het bovenbeen (dit wordt ook wel ‘ischias’ genoemd). 

Pijn in de onderrug kan lang aanhouden. Dat is vervelend, want de pijn kan je belemmeren bij je dagelijkse werkzaamheden. Ook slapen kan lastig zijn als je zo’n pijn in je rug hebt.

Wat zijn de oorzaken van lage rugklachten?

De precieze oorzaak van lage rugpijn is meestal niet vast te stellen. Het lijkt erop dat de banden, pezen en spieren in de rug tijdelijk niet goed samenwerken. Daardoor kunnen er pijnklachten en stijfheid optreden. Wel zijn er een aantal factoren die de pijn kunnen triggeren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Overgewicht;
  • Een verkeerde houding;
  • Overbelasting (bijvoorbeeld een lange autorit, tillen en sjouwen bij een verhuizing of een dag intensief tuinieren);
  • Stress.

Meestal duidt lage rugpijn niet op een ernstige aandoening. De klachten verminderen vaak vanzelf. Uiteraard is het verstandig om bij aanhoudende of hevige pijnklachten een arts te raadplegen. Neem ook contact op met een arts als je last krijgt van bijkomende klachten, zoals duizeligheid, krachtverlies in de benen of niet meer kunnen plassen.

Hoe wordt pijn in de onderrug behandeld?

Het belangrijkste advies bij lage rugklachten: blijf in beweging, ook als je behoorlijk veel pijn hebt! Stilzitten verergert de klachten namelijk alleen maar. Houd wel rekening met je belastbaarheid en overdrijf niet. Probeer bijvoorbeeld korte stukjes te lopen, een paar huishoudelijke klussen te doen of een eindje te fietsen.

Een behandeling bij de fysiotherapeut kan helpen bij aanhoudende lage rugpijn. Fysiotherapeuten kijken onder andere naar de stand van je rug. Ook geven ze oefeningen en aanvullende tips over je (werk)houding. Deze adviezen ondersteunen het herstel van de lage rugpijnklachten, maar verkorten het genezingsproces meestal niet.

Sneller van rugklachten af dankzij onze unieke aanpak

Bij Fysiotherapie Jetten & co gaan we een stapje verder. Wij combineren de klassieke behandeling met een zogenaamde ‘holistische’ benadering. Dat houdt in dat we niet alleen de lage rugklachten behandelen, maar ook op zoek gaan naar de oorsprong van de rugproblemen. Want alleen als je de echte oorzaak aanpakt, zal de pijn in de onderrug volledig verdwijnen.

Met behulp van onze unieke SET-methode® kijken we waarom de spieren en pezen in je rug uit balans zijn geraakt. Dat kan namelijk te maken hebben met bepaalde  omstandigheden, zoals leefstijl, voeding, hormonen, stress of andere invloeden. Op basis van de gegevens uit dit onderzoek kunnen we je veel gerichtere adviezen en/of behandelingen geven.

Dankzij deze gecombineerde aanpak boeken we snel resultaat. Je ben doorgaans al binnen vier tot zes behandelingen klachtenvrij!

Wil jij ook snel af van lage rugpijn? Of heb je last van steeds terugkerende rugklachten? Ga voor een duurzame oplossing. Maak een afspraak en laat onze ervaren fysiotherapeuten je helpen!