Menu Sluiten

Knieklachten

Knieklachten behandeling met snel en langdurig resultaat

Last van je knie? Bij Jetten & co fysiotherapie bekijken we jouw knieklachten als totaalplaatje. We pakken eerst de dieperliggende oorzaak aan. Zo heeft de fysiotherapie meer effect en vermindert de kniepijn over het algemeen sneller.

Wat zijn knieklachten?

De knie is een complex gewricht. Het verbindt het bovenbeen met het onderbeen en moet kunnen buigen en draaien. Knieblessures kunnen dan ook op diverse plekken ontstaan. Bekende knieproblemen zijn bijvoorbeeld:

  • Blessures aan de banden en/of pezen rond de knie, zoals een gescheurde kruisband;
  • Overbelasting van de spieren rond de knie of van het kniegewricht zelf;

De symptomen bij knieklachten

Knieproblemen kunnen onder andere de volgende klachten geven:

  • Pijn aan de voorkant, zijkant of achterkant van de knie, soms met uitschieters richting de kuit of het bekken;
  • Stijfheid of het niet goed kunnen bewegen van de knie (knie op slot);
  • De pijn kan in scheuten komen of is juist wat meer zeurend;
  • Misschien voel je de pijn alleen tijdens het belasten van de knie. Maar de pijn kan ook constant aanwezig zijn.

Wat zijn de oorzaken van knieproblemen?

Pijn of andere klachten in de knie komen vaak voor. De oorzaken zijn divers. Veelvoorkomende aanleidingen voor knieklachten zijn onder andere:

  • Overbelasting, bijvoorbeeld door het maken van niet-alledaagse bewegingen. Een dag intensief tuinieren als je dat niet gewend bent, kan bijvoorbeeld knieklachten geven;
  • Te intensief sporten. Er kunnen dan bepaalde laesies ontstaan aan de bot-, kraakbeen-, spier- of peesstructuren;
  • Snelle groei. Kniepijn komt vaker voor bij pubers. Vooral meisjes zijn hier gevoelig voor, dat heeft ook te maken met een veranderende hormoonhuishouding.

Al deze factoren kunnen leiden tot bepaalde spanningen in of rond de knie waardoor er klachten ontstaan.

Fysiotherapie bij knieklachten

De fysiotherapeut kan helpen bij knieklachten. In de reguliere fysiotherapie wordt vooral  gekeken naar de knie zelf en naar de omliggende gewrichten, zoals het heup-,  bekken- en voetgewricht. De werkwijze bestaat doorgaans uit lokale behandelingen, zoals massages, kraken, rekken en het geven van bepaalde tips en/of oefeningen. Ook andere technieken, zoals dry needling of medical taping worden regelmatig ingezet bij de conservatieve behandeling van knieklachten.

Knieproblemen behandelen met de unieke SET-methode®

Bij fysiotherapie Jetten & co gaan we een stapje verder. Of eigenlijk een stapje terug. Want voordat we je knie gaan behandelen, kijken we eerst naar de dieperliggende oorzaak van jouw klacht. Zo kan het zijn dat in een van de organen de afvalstoffen niet goed vrijkomen. Of dat de hormoonspiegel uit balans is. We kunnen dit achterhalen door middel van spiertesten.

Een interne disbalans heeft invloed op de spierspanning rondom het kniegewricht. Die wordt te hoog of juist te laag. En daardoor wordt het gewricht gevoeliger voor blessures. Meteen al gaan oefenen, is wat ons betreft dan juist geen goed idee. Eerst is het zaak om de interne disbalans te corrigeren. We adviseren dan bijvoorbeeld om het lichaam te reinigen met behulp van bepaalde natuurproducten, voedingssupplementen of homeopathische supplementen.

Terwijl de interne balans herstelt, normaliseert ook de spierspanning en gewrichtsspanning rondom het kniegewricht. Vanaf dat moment kunnen we gaan werken aan het biomechanische herstel. Dat doen we door middel van de gebruikelijke fysiotherapiebehandelmethoden, zoals massages, oefeningen, mobiliseren, manipuleren en tapen.

Snel van knieklachten af dankzij SET-methode®

We zien dat zo’n 60 tot 70 procent van de patiënten op deze manier snel herstelt van knieproblemen. De pijn neemt vaak al na enkele behandelingen af. En na 4 tot 6 behandelsessies zijn de meeste mensen klachtenvrij. Ook merken we dat de kans op terugval bij de SET-methode® minimaal is.

Wil jij ook snel af van kniepijn? Ga voor de duurzame aanpak van Jetten & co. Maak een afspraak en laat onze ervaren fysiotherapeuten je helpen!