Menu Sluiten

Hoofdpijn

Hoofdpijn behandelen met de SET-methode®

Hoofdpijn kan een enorme impact hebben op je dagelijks leven. Wist je dat fysiotherapie kan helpen tegen verschillende soorten hoofdpijn? Bij Jetten & co werken we met de SET-methode®. We zien vaak verbluffende resultaten; de meerderheid van de patiënten is binnen 3 tot 4 behandelingen hoofdpijnvrij. Ook op langere termijn!

Welke soort hoofdpijn heb jij?

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. De meest voorkomende vormen zijn:

 • Spanningshoofdpijn. Bij deze vorm van hoofdpijn voelt het vaak alsof je een strakke band rond het hoofd hebt. De pijn wordt meestal zowel aan de linker- als aan de rechterhelft van het hoofd gevoeld;
 • Clusterhoofdpijn. Dit is een zeer hevige vorm van hoofdpijn die aan één kant zit, meestal rondom het oog. De aanvallen kunnen een kwartier tot zo’n drie uur aanhouden en komen in ‘clusters’. Er kunnen meerdere aanvallen per dag optreden, gedurende enkele dagen of weken achter elkaar. Daarna volgt er een aanvalsvrije periode;
 • Migraine. Bij migraine is er sprake van bonzende hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Een ander bekend symptoom van deze hoofdpijnvorm is de overgevoeligheid voor licht en/of geluid. Ook kan de aanval vooraf worden gegaan door een zogenaamde aura: storingen in het gezichtsveld, zoals het zien van schitteringen of een golvend beeld. Misselijkheid en overgeven kunnen ook voorkomen.

Hoofdpijnklachten kunnen meestal gekoppeld worden aan een bepaalde trigger. Zo krijgen veel mensen hoofdpijn of migraine door stress/spanning, oververmoeidheid, bepaalde voeding of een verandering van ritme (‘vakantiehoofdpijn’).

Fysiotherapie bij hoofdpijn

Fysiotherapie kan helpen bij hoofdpijn. In de reguliere fysiotherapie wordt vooral gebruik gemaakt van technieken als massage en het rekken of losmaken van bepaalde spieren of gewrichten, bijvoorbeeld in de nek en schouders. Vaak word er ook gekeken naar de (werk)houding. Ook ademhalingstherapie wordt toegepast, bijvoorbeeld als de hoofdpijn stressgerelateerd is.

SET-methode® bij spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en migraine

Bij fysiotherapie Jetten & co werken we op basis van de SET-methode®; de segmentale evaluatie techniek. Dat betekent dat we de behandeling pas gaan inzetten als we weten waardoor jouw hoofdpijn wordt veroorzaakt.

Wij gaan ervan uit dat de hoofdpijn een symptoom is voor een onderliggend probleem elders in het lichaam. Als je alleen de symptomen van hoofdpijn behandelt, maar niet de oorzaak, dan komt de hoofdpijn hoe dan ook terug. Pak je de bron aan, dan verdwijnen de klachten pas echt.

Hoofdpijnklachten door disbalans elders in het lichaam

Alles in ons lichaam staat met elkaar in verbinding. Hoofdpijn is daarom nooit een op zichzelf staande klacht. Wij zien dat hoofdpijnklachten vaak gerelateerd zijn aan een aantal systemen, namelijk:

 • Darmen;
 • Galblaas;
 • Lever;
 • Nieren;
 • Hormoonsysteem;
 • Bekken- en kaakgewricht.

 

Is een van deze organen of gewrichten uit balans, dan kunnen er hoofdpijnklachten ontstaan. Dat komt omdat deze systemen via het zenuwstelsel in verbinding staan met bepaalde spieren die reageren op de disbalans; de spierspanning van de desbetreffende spiergroep wordt hoger en dat heeft weer effect op het hoofd. Zo kan hoofdpijn getriggerd worden door een trapezius (monnikskapspier) die gespannen is vanwege een disbalans in de nieren.

 

Een disbalans in de darmen, galblaas, lever, nieren, het hormoonsysteem of het bekken- of kaakgewricht kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 

 • Stress;
 • Verkeerde voeding;
 • Het vasthouden van afvalstoffen;
 • Een tekort aan bepaalde vitaminen, mineralen of spoorelementen;
 • Een verstoorde vochtbalans, bijvoorbeeld door te weinig drinken. Een kater is hier een goed voorbeeld van (alcohol onttrekt veel vocht aan het lichaam);
 • Hormonale invloeden, denk bijvoorbeeld aan menstruatie-gerelateerde migraine.

 

Door middel van spiertesten kunnen we zien waar de disbalans vandaan komt en waardoor het veroorzaakt wordt.  We kunnen dan een gericht advies geven om het lichaam weer in balans te brengen. We adviseren dan bijvoorbeeld bepaalde supplementen of geven andere leefstijltips. De spierspanning zal dan normaliseren en de hoofdpijnklachten verdwijnen.

Langdurig af van spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn

De SET-methode® blijkt uiterst effectief. We zien dat de meerderheid van de patiënten al binnen 3 tot 4 behandelingen hoofdpijnvrij is. Slechts een enkele keer is een vijfde en heel soms nog een zesde behandeling nodig. Vaak zijn deze mensen blijvend verlost van hun klachten. Ook bij migraine, terwijl vaak gezegd wordt dat dit een blijvende aandoening is!

Wil jij ook snel af van hoofdpijn? Kies voor de SET-methode® van Jetten & co. Maak vandaag nog een afspraak met een van onze fysiotherapeuten in een praktijk bij jou in de buurt!