Alles in ons lichaam staat met elkaar in verbinding. Hoofdpijn is daarom nooit een op zichzelf staande klacht. Wij zien dat hoofdpijnklachten vaak gerelateerd zijn aan een aantal systemen, namelijk:
- Darmen;
- Galblaas;
- Lever;
- Nieren;
- Hormoonsysteem;
- Bekken- en kaakgewricht.
Is een van deze organen of gewrichten uit balans, dan kunnen er hoofdpijnklachten ontstaan. Dat komt omdat deze systemen via het zenuwstelsel in verbinding staan met bepaalde spieren die reageren op de disbalans; de spierspanning van de desbetreffende spiergroep wordt hoger en dat heeft weer effect op het hoofd. Zo kan hoofdpijn getriggerd worden door een trapezius (monnikskapspier) die gespannen is vanwege een disbalans in de nieren.
Een disbalans in de darmen, galblaas, lever, nieren, het hormoonsysteem of het bekken- of kaakgewricht kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
- Stress;
- Verkeerde voeding;
- Het vasthouden van afvalstoffen;
- Een tekort aan bepaalde vitaminen, mineralen of spoorelementen;
- Een verstoorde vochtbalans, bijvoorbeeld door te weinig drinken. Een kater is hier een goed voorbeeld van (alcohol onttrekt veel vocht aan het lichaam);
- Hormonale invloeden, denk bijvoorbeeld aan menstruatie-gerelateerde migraine.
Door middel van spiertesten kunnen we zien waar de disbalans vandaan komt en waardoor het veroorzaakt wordt. We kunnen dan een gericht advies geven om het lichaam weer in balans te brengen. We adviseren dan bijvoorbeeld bepaalde supplementen of geven andere leefstijltips. De spierspanning zal dan normaliseren en de hoofdpijnklachten verdwijnen.