Menu Sluiten

Hielspoor

Sneller van hielspoor af met SET®-fysiotherapie

Hielspoor is een pijnlijke, vervelende en vaak ook langdurige blessure. Fysiotherapie kan helpen om de klachten te verminderen. Fysiotherapeuten van Jetten & co werken volgens de SET-methode®. Deze techniek geeft snel resultaat en vermindert bovendien de kans dat de hielspoor terugkeert.

Hielspoor symptomen

Hielspoor gaat gepaard met pijn onder de hiel (ook wel aangeduid als de hak van de voet), met name tijdens het staan en lopen.  Soms wordt de pijn ook wat meer naar voren gevoeld, aan de onderkant van de middenvoet. Verder kan de pijn uitstralen richting de enkel, de achillespees en het onderbeen.

De pijn bij hielspoor wordt vaak omschreven als een felle stekende pijn. Veel mensen ervaren vooral pijn onder de voet bij het opstaan uit bed of uit een stoel. Maar ook tijdens het lopen, fietsen of autorijden kan de pijn opkomen. In het beginstadium verminderen de klachten nogal eens na een poosje lopen of bewegen. Maar uiteindelijk, als er geen behandeling wordt ingezet, kan de pijn chronisch worden.

Oorzaken van hielspoor

Onder de voet loopt een brede pees; de peesplaat. Deze pees zit vastgehecht aan het hielbot (Calcaneus). Precies bij die aanhechting kan er verkalking en een ontsteking ontstaan. Hielspoor wordt daarom ook wel peesplaatontsteking genoemd.

Hielspoor kan optreden als gevolg van overbelasting van de voet. Bijvoorbeeld door te intensief sporten, langdurig staan of te lang lopen. Ook overgewicht, ongeschikt schoeisel of een verkeerde houding kunnen de pezen onder de voeten te veel belasten.

Mensen die ouder zijn, hebben relatief vaker last van hielspoor; de aandoening wordt vooral gezien in de leeftijdsgroep tussen de 40 en 60 jaar. Vrouwen zijn bovendien gevoeliger voor het ontwikkelen van deze aandoening dan mannen.

Hielspoor behandelen met fysiotherapie

Als hielspoor niet behandeld wordt, kunnen de klachten zeer langdurig aanhouden. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk iets aan de hielpijn te doen.

Er zijn veel manieren om hielspoor te behandelen. Fysiotherapeuten kunnen onder andere dry needling, massages en shockwave-therapie inzetten. Deze behandelingen stimuleren o.a. de doorbloeding, waardoor de peesplaat sneller kan genezen. Bepaalde oefeningen helpen bovendien om de kuitspieren te versterken, waardoor de peesplaat minder belast wordt. Ook taping of het dragen van een zacht inlegzooltje, een speciale kous of een brace kan helpen.

Soms wordt ook een podoloog ingeschakeld om te kijken naar de stand van de voeten. Met behulp van een steunzooltje kan de stand gecorrigeerd worden, waardoor de klachten afnemen.

Andere behandelingen die (door een arts) toegepast worden bij hielspoor zijn injecties met corticosteroïden en/of het voorschrijven van ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen. In enkele gevallen kan een operatie nodig zijn.

Snel van hielspoor af met de SET-methode®

Bij Jetten & co combineren we reguliere fysiotherapie met de segmentale evaluatietechniek (SET). Dat houdt in dat we ook naar de dieper gelegen oorzaak van de hielspoor kijken.

De spieren en pezen in het lichaam staan in verband met de organen, de hormoonhuishouding en allerlei andere lichamelijke processen. Is er ergens in die keten iets mis, dan komt dat vaak op een andere plek tot uiting. In het geval van hielspoor is dat dus in de voet. De overbelaste spieren en pezen kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van een vochttekort of een ophoping van afvalstoffen.

Pas als dat mankement wordt aangepakt, zal de spierspanning in de kuit, enkel en voet normaliseren. De fysiotherapie heeft dan sneller effect. We zien dat de hielspoor dan in enkele weken in plaats van enkele maanden verdwijnt. Bovendien is de kans op herhaling een stuk kleiner. Dat komt omdat niet alleen de symptomen, maar ook de onderliggende oorzaak wordt behandeld.

Heb jij last van hielspoor? Blijf er niet mee zitten, maar maak een afspraak voor SET®-fysiotherapie bij Jetten & Co. We helpen je graag weer op de been!