Menu Sluiten

Heupklachten

Heupklachten: fysiotherapie met de SET-methode® helpt

Heb je last van heuppijn, stijfheid of andere heupklachten, dan kan fysiotherapie helpen. De SET-methode® (segmentale evaluatie techniek) van Jetten & co is erop gericht om de achterliggende oorzaak van je heupklachten te achterhalen. De fysiotherapie slaat daardoor snel aan en heeft een langdurig effect.

Welke heupklachten zijn er?

Heupklachten kunnen op iedere leeftijd ontstaan. In onze praktijk zien we verschillende soorten heupklachten, waaronder:

  • Pijn in de heup, bijvoorbeeld in de spieren of banden rond de heup. Maar je kunt ook pijn in het heupgewricht zelf hebben. De pijn kan zeurend of hevig zijn. Je kunt constant last hebben van de pijn, pijnscheuten ervaren of alleen bij het bewegen last hebben van heuppijn. Soms is er sprake van nachtpijn. De heup speelt dan op als je op bed ligt;
  • Moeite met bewegen. Zo kan het zijn dat traplopen of fietsen minder goed lukt of dat je minder ver kunt lopen. Soms gaat het om zogenaamde opstartpijn. De klachten verminderen dan als je eenmaal een paar minuten in beweging bent;
  • Stijfheid. Je loopt bijvoorbeeld stram als je net bent opgestaan of de heup voelt juist stijf aan nadat je een poos gelopen hebt;
  • Instabiliteit of krachtverlies, zoals het door de heup zakken tijdens het lopen of staan.

Oorzaken van heupklachten

Problemen met de heup kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van heupklachten zijn:

  • Slijtage van de heup. Dit komt vaak voor bij ouderen, maar ook bij bepaalde beroepsgroepen die veelal in dezelfde houding zitten, zoals vrachtwagenchauffeurs;
  • Slijmbeursontsteking;
  • Artrose (beschadigd of verminderd kraakbeen in het heupgewricht);
  • Overbelasting, bijvoorbeeld door te intensief sporten;
  • Verkeerde houding, bijvoorbeeld door een beenlengteverschil of verkeerde voetstand onbewust te compenseren;
  • Doorbloedingsproblemen in de heup. De spieren krijgen daardoor onvoldoende zuurstof waardoor er snel verzuring optreedt;
  • Beklemde zenuw, pees of spier in het heupgewricht (impingement).

Fysiotherapie bij heupklachten

Fysiotherapie wordt regelmatig ingezet bij heupklachten. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, zoals oefentherapie om bepaalde spieren te versterken en massages om de spieren los te maken. Ook wordt er soms gebruik gemaakt van manuele of gewrichtstherapie, bijvoorbeeld om banden of gewrichten op te rekken.

De fysiotherapeut kijkt vaak naar de hele keten: staat de heup goed, zijn de knie- en enkelgewrichten in orde, en hoe is de stand van de voeten? Gaat het om een houdingsprobleem, dan kan de therapeut hierin ook adviseren.

SET-methode® bij heupklachten

Bij fysiotherapie Jetten & co pakken we heupklachten net iets anders aan. We werken met de unieke SET-methode®; de segmentale evaluatie techniek. In het kort houdt dat in dat we jouw heupklachten in verband brengen met een dieper gelegen oorzaak.

Het zit zo: alle spieren in het lichaam staan in verbinding met andere systemen, zoals de hormoonhuishouding en de organen. Is een van die systemen uit balans, dan heeft dat dus ook effect op de spiergroepen. De spierspanning neemt toe, en daarmee ook de kans op blessures en pijnklachten.

De heup staat onder andere in verbinding met de darmen en nieren. En ook bepaalde hormonale organen (bij mannen is dat de prostaat, bij vrouwen de eierstokken) zijn gekoppeld aan de heupzone. We zien dan ook vaak dat de heupklachten vanuit die systemen ontstaan.

Onderliggende oorzaak achterhalen

Door middel van spiertesten achterhalen we waar het probleem precies ligt. Het kan bijvoorbeeld gaan om een orgaan dat afvalstoffen vasthoudt. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Of een hormoonspiegel die uit balans is geraakt door stress. We adviseren dan om deze verstoring aan te pakken. Misschien helpt een voedingssupplement, een natuurlijke reiniging, of heb je baat bij bepaalde ontspanningstechnieken om stress te verminderen.

Zodra de onderliggende oorzaak van de heupklachten wordt aangepakt, verbetert de spierspanning in het aangedane gebied. De behandeling heeft dan veel meer effect en je merkt al snel verbetering.

Snel af van heupklachten

We boeken goede resultaten met de SET-methode®. De meerderheid van de patiënten met heupklachten is binnen 4 tot 6 behandelingen klachtenvrij. Bovendien blijven de heupproblemen langdurig of zelfs voorgoed weg.

Wil jij ook snel af van heupklachten? We helpen je graag met onze SET-methode®. Maak vandaag nog een afspraak met een van de Jetten & co fysiotherapeuten bij jou in de buurt!