Menu Sluiten

Hernia

Hernia: wat is het en hoe kom je er sneller vanaf?

Een hernia komt vaak voor, vooral in de onderrug of nek. Meestal gaat een hernia gepaard met veel pijn. Het kan ook een poos duren voordat deze blessure geneest. Met de SET-methode® boeken we vaak sneller resultaat.

Wat is een hernia?

De ruggenwervel is opgebouwd uit wervels en tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven bestaan uit ringen van bindweefsel die voor 80 tot 85 procent zijn gevuld zijn met vloeistof. Dankzij deze kussentjes is de rug flexibel en buigbaar en worden de duw- en trekkrachten die de wervelkolom te verduren krijgt, opgevangen en verdeeld.

De vloeistof in de tussenwervelschijven neemt bouwstoffen op, zoals mineralen, eiwitten en enzymen. Tegelijkertijd kunnen er ook afvalstoffen via de vloeistof worden afgevoerd. Door deze uitwisseling blijft de tussenwervelschijf gezond. Overdag vermindert de hoeveelheid vloeistof in de tussenwervelschijven. Dat komt door de lichaamsdruk en de dagelijkse lichamelijke inspanning. ’s Nachts wordt dit vocht weer aangevuld. Regelmatig bewegen is belangrijk om dit proces in stad te houden.

Soms kan een van de tussenwervelschijven beschadigen. Er kan bijvoorbeeld een zwakke plek of een scheurtje in de ring komen, waardoor de vloeistof naar buiten stulpt. Vandaar de naam hernia; het Latijnse woord voor ‘uitstulping’.

De uitstulpende vloeistof kan op zenuwweefsel gaan drukken. Er ontstaan dan pijnklachten en andere herniasymptomen. De mate van de klachten hangt af van hoe erg de uitstulping is en waar de hernia zich bevindt.

Hernia’s ontstaan het vaakst in de onderrug, met name in de schijf tussen de 4e en 5e lendenwervel, of in de schijf tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen. Maar een nekhernia komt ook geregeld voor. In dat geval gaat het meestal om een uitstulping in de tussenwervelschijf die tussen de 6e en 7e halswervel ligt.

Hernia symptomen

Een hernia geeft kenmerkende klachten. Als de uitstulpende vloeistof op zenuwweefsel drukt, geeft dat pijn. Het gaat om een scherpe, stekende pijn die constant aanwezig is en erger kan worden bij hoesten, niezen, persen of tillen. Bekende hernia symptomen zijn:

Rughernia symptomen

  • Lage rugpijn;
  • Uitstralende pijn naar de bil, (deel van) het been en/of de voet;
  • Gevoelsstoornissen, zoals tintelingen of een branderig, verdoofd of slapend gevoel in het been en/of de voet;
  • Minder kracht in het been en/of de voet, soms zelfs uitval van bepaalde spieren;
  • Verlies van urine of ontlasting (incontinentie).

Nekhernia symptomen

  • Pijn in de nek;
  • Uitstralende pijn naar de schouder, arm en hand;
  • Gevoelsstoornissen, zoals tintelingen of een branderig, verdoofd of slapend gevoel in de arm/hand;
  • Krachtverlies in de arm/hand, soms zelfs uitval van bepaalde spieren.

Hernia oorzaken

Artsen weten niet precies waardoor een zwakke plek of scheur in de tussenwervelschijf ontstaat. Wel lijkt het erop dat erfelijkheid een rol speelt. Ook overbelasting, overgewicht, een verkeerde houding en stress lijken de kans op een hernia te kunnen vergroten.

Bij Jetten & co kijken we op een iets andere manier naar de oorzaak van een hernia. Binnen onze praktijk werken we op basis van de SET-methode®. SET betekent segmentale evaluatie techniek. Deze techniek gaat uit van het idee dat lichamelijke klachten (zoals een hernia) nooit op zichzelf staan. Het gaat bijna altijd om overbelasting of een verkeerde belasting van de wervels in combinatie met een verstoorde balans op een andere plek in het lichaam. Dat komt omdat spieren, botten, organen, hormonen en zenuwen allemaal met elkaar in verbinding staan en elkaars werking beïnvloeden.

Zo kan het best zijn dat de zwakke plek in de tussenwervelschijf het gevolg is van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, het vasthouden van afvalstoffen of emotionele problemen. Daardoor kan de tussenwervelschijf zichzelf moeilijker herstellen tijdens de nacht. Op den duur kan hierdoor sneller slijtage optreden, en neemt het risico op een hernia toe.

Hernia behandeling

Een hernia heeft veel rust nodig. Na verloop van tijd kan de uitstulpende vloeistof zich dan terugtrekken in de tussenwervelschijf. Daardoor vermindert de druk op de zenuwen en verdwijnen de klachten. In de tussentijd kunnen pijnstillers de pijnklachten onderdrukken.

Ook reguliere fysiotherapie kan bij een hernia behandeling helpen om de druk op de tussenwervelschijf te verminderen. Bijvoorbeeld door technieken als massage, tracties, oefentherapie en gerichte krachttraining. Hierdoor wordt de rug of nek ook sterker. Dat kan helpen om een nieuwe hernia te voorkomen.

Blijft het resultaat van de reguliere hernia behandeling uit, dan kan een hernia geopereerd worden. De uitstulpende vloeistof wordt dan operatief weggehaald waardoor de druk op de zenuw afneemt. Veruit de meeste hernia’s herstellen echter zonder operatie. Het is dus beter om af te wachten, rust te nemen en de herniabehandeling bij de fysiotherapeut te volgen.

Sneller van hernia af met de SET-methode®

Bij Jetten & co combineren we de reguliere herniabehandeling met onze unieke SET-methode®.

Met behulp van spiertesten kunnen we zien waar en waardoor het lichaam uit balans is. Door dat probleem aan te pakken (bijvoorbeeld met bepaalde supplementen of reinigingstechnieken), kan het lichaam zichzelf beter en sneller genezen.

We hebben veel goede ervaringen met onze SET-methode® als herniabehandeling. De meeste van onze patiënten zijn sneller klachtenvrij en blijven dit ook op langere termijn.

Wil jij sneller van herniaklachten af? Misschien is de SET-methode® iets voor jou. Maak direct een afspraak voor een intakegesprek; hoe eerder we beginnen, hoe beter!