Menu Sluiten

Herfst en loslaten

De lange dagen met fijne temperaturen en veel zon lijken alweer een ver verleden. Een trui of vest is geen overbodige luxe als je nu buiten op pad gaat.

De herfst doet zijn intrede. De koude, natte dagen komen eraan. Het zonlicht neemt af en de dagen worden korter. We gaan van buiten naar binnen, van warmte naar kou en van licht naar donker.

Maar als je goed kijkt, biedt de herfst ook iets moois. Het is de meest kleurrijke tijd van het jaar. De natuur die zich weer voorbereidt op de winter straks. Wij mensen slapen dieper tijdens deze periode van het jaar. Genieten van lange boswandelingen. De warmte en gezelligheid in huis vergroten de verbondenheid met de mensen om je heen.

De verschillende seizoenen hebben ook effect op ons lichaam en onze geest. Wist je dat sommige klachten te verklaren zijn door een seizoen?

Het element Metaal

De traditionele Chinese geneeskunde onderscheidt 5 elementen: hout (lente), vuur (zomer), aarde (nazomer), metaal (herfst) en water (winter). Iedereen heeft een overheersend element. Maar alle elementen spelen een rol in je leven.

Met de start van de herfst neemt het element Metaal, dat samenhangt met afscheid nemen en loslaten, aan kracht toe.

Chinese geneeskunde
De 5 elementen volgens de Chinese Geneeskunde

Dikke darm en longen

De chinese geneeskunde koppelt het element Metaal aan de dikke darm en de longen. Een combinatie van het afscheiden van gebruikte, oude energie en afvalstoffen door de dikke darm en het binnenhalen van nieuwe energie door de longen.

Als jouw Metaalenergie niet in balans is, kun je de volgende fysieke problemen ervaren:

✔ Schouderklachten

✔ Rug- en/of nekpijn

✔ Knieklachten

✔ Vermoeidheid

 

En aan de niet-fysieke kant:

✔ moeite hebben met afscheid nemen

✔ verdriet

✔ opruimen en loslaten.

Tips tijdens de herfst

💡Welke tips kun je tijdens de herfstperiode zelf toepassen voor je lichaam?

✔️Let eens op je ademhaling! De longen zijn zoals gezegd een orgaan dat bij het Metaal element hoort. Een goede ademhaling is uiterst belangrijk voor ons gehele lichaam!

✔️Nuttig warme, voedzame voeding . Bijvoorbeeld een lekkere pompoen- of bloemkool soep.

✔️Ga voor een stevige buitenwandeling om zoveel mogelijk vitamine D binnen te krijgen. Dit zorgt er namelijk voor dat we ons sterker voelen!

Herken je één of meerdere bovengenoemde klachten bij jezelf? Volg ons dan zeker via onze Social Media kanalen of schrijf je in voor onze Nieuwsbrief. Hier delen we gedurende de herfst meer tips om deze symptomen zelf te lijf te gaan.

Ben je benieuwd naar onze unieke en doeltreffende aanpak bij deze klachten? Neem dan contact op met ons.

🍁We wensen je alvast een krachtige herfst!

Team Fysiotherapie Jetten & Co