Menu Sluiten

Duizeligheid

De fysiotherapeut kan helpen bij duizeligheid

Duizeligheid komt geregeld voor; vaker dan je misschien denkt. Fysiotherapie kan helpen om de klachten te verminderen. Bij Jetten & co fysiotherapie behandelen we duizeligheid op basis van de SET-methode®. We boeken hier hele goede resultaten mee. De meeste patiënten zijn binnen vier tot zes behandelingen van hun duizeligheid verlost. Ook op langere termijn.

Duizeligheid symptomen

De ene duizeling is de andere niet. Grofweg kun je de klachten bij duizeligheid opdelen in twee varianten:

 • Licht gevoel in het hoofd. Bijvoorbeeld als je te snel opstaat uit een stoel. Het kan voelen alsof je een beetje zweeft. Vaak gaat dit gepaard met een verminderde balans, waardoor je sneller uit je evenwicht bent. Vooral bij ouderen komt dit vaak voor, en dit is dan ook een van de meest voorkomende oorzaken van een valpartij.

 • Draaiduizeligheid, ook wel vertigo genoemd. Hierbij lijkt de omgeving om je heen te draaien. Soms heb je ook het gevoel dat je zelf draait, terwijl je gewoon stilstaat. Bij draaiduizeligheid komen ook klachten als misselijkheid en overgeven voor.

  Draaiduizeligheid kan in korte aanvallen komen (artsen noemen dit benigne paroxismale positieduizeligheid, oftewel BPPD). Ze worden meestal uitgelokt door een snelle beweging van het hoofd, bijvoorbeeld bij het bukken of achterom kijken. De klachten verdwijnen doorgaans binnen enkele minuten.

  Maar er bestaat ook een vorm waarbij de duizeligheid lang aanhoudt (Persisterende Positionele Positieduizeligheid, oftewel PPPD). De patiënt ligt dan soms dagenlang op bed.

Oorzaken van duizeligheid

Duizeligheid kent verschillende oorzaken. De meest voorkomende hiervan zijn:

 • Lage bloeddruk. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij een licht gevoel in het hoofd;
 • Storing in het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan krijgt via de zintuigen informatie over waar we ons in de ruimte bevinden. Als er iets mis is met het evenwichtsorgaan (bijvoorbeeld door een virusinfectie of het neerslaan van kristallen in het middenoor) wordt dat proces verstoord. Dit kan je uit balans brengen of aanvallen van draaiduizeligheid veroorzaken;
 • Stress/hyperventilatie. Stress is een bekende trigger voor duizeligheid. Soms ga je door stress verkeerd ademen en krijg je last van hyperventilatie. Daardoor daalt het koolzuurgehalte in het bloed en kun je duizelig of licht in het hoofd worden;
 • Bepaalde aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson of de ziekte van Ménière;
 • Verkeerde houding. Vooral als de gewrichts- of spierspanning in de nek te hoog is, kan dit leiden tot duizeligheid. Artsen noemen dit ook wel ‘cervicogene duizeligheid’. Naast de draaiduizeligheid kun je ook last hebben van nek- en/of hoofdpijn.

Duizeligheid behandelen met fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen om duizeligheidsklachten te verminderen. De behandelwijze hangt af van de oorzaak van de duizeligheid. Zo kan de fysiotherapeut bij de patiënten met positieduizeligheid (BPPD) de Epley-manoeuvre uitvoeren. Door het uitvoeren van deze reeks bewegingen worden de kristallen in het middenoor verplaatst naar de juiste plek. Daardoor neemt de duizeligheid af.

Andere behandelingen die bij duizeligheid worden ingezet, zijn bijvoorbeeld massages en spier- en houdingsoefeningen.

Snel van duizeligheid af met de SET-methode®

Bij Jetten & co werken we met de segmentale evaluatietechniek, oftewel de SET-methode®. Bij deze behandelwijze kijken we naar de diepe gelegen oorzaak van de duizeligheid. Onze organen en spiergroepen staan met elkaar in verbinding. Als er in een van de organen een disbalans ontstaat, kan dat op een andere plek in het lichaam leiden tot een verhoogde spierspanning. Op die plek kan dan een blessure of andere klacht ontstaan.

Duizeligheid is vaak gelinkt aan een disbalans in de darmen. Niet verwonderlijk, want dit orgaan staat in verbinding met de spieren in de heupregio. Vanuit daar kan de spierspanning zich doorzetten naar de reactieve nekspieren en zo leiden tot klachten als duizeligheid.

Als de disbalans in de darmen wordt opgeheven (we zien bijvoorbeeld opvallend goede resultaten met gebruik de juiste supplementen), normaliseert ook de spierspanning in de nek. De fysiotherapie slaat dan beter aan. De duizeligheid verdwijnt snel en de kans op een terugval is uitermate klein.

Wil jij ook met de SET-methode® behandeld worden voor duizeligheid? Maak een afspraak bij een van onze praktijken. We helpen je graag!