Menu Sluiten

Oncologische Fysiotherapie

Fysiotherapie bij oncologiepatiënten (kankerpatiënten) richt zich specifiek op bewegingsproblemen als gevolg van kanker. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de ziekte zelf of van de medische behandelingen.

Voorbeelden zijn: stug littekenweefsel, huidveranderingen, lymfoedeem (vochtophoping), verminderde beweeglijkheid van gewrichten, verminderde spierkracht, vermoeidheid, conditieverlies, spanningsklachten en pijn.

Fysiotherapie kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte:

  • De curatieve fase, dus tijdens de behandelingen voor de kanker,
  • De herstelfase, als de patiënt moet herstellen van de – vaak ingrijpende – behandelingen,
  • Tijdens de nazorg, als de patiënt genezen is verklaard,
  • De chronische fase, als de ziekte niet genezen is, maar wel onder controle gebracht,
  • De palliatieve fase, als genezing niet meer mogelijk is en,
  • De terminale fase.

Fysiotherapie Jetten en co biedt gespecialiseerde hulp bij de curatieve fase, herstelfase, nazorg en chronische fase. In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De fysiotherapeut kan in deze fase bijvoorbeeld helpen bij het beperken van conditieverlies of het verlichten van spanningsklachten.

In de herstelfase gaat het om het herwinnen van (bewegings-) functies, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen met een trainingsprogramma en adviezen bij het hervatten van sport en werk.

Als de patiënt na een succesvolle behandeling van de kanker genezen is verklaard, zijn er soms wel blijvende gevolgen zoals bewegingsproblemen of vermoeidheid.

Goede nazorg is dan belangrijk.

Soms kan de ziekte niet (volledig) worden genezen, maar wel onder controle worden gebracht en gehouden. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de patiënt. Iedere patiënt moet op eigen wijzen om leren gaan met de nieuwe situatie. De fysiotherapeut behandelt voorkomende klachten en beperkingen, en ondersteunt en coacht de patiënt.

Wil je zo snel mogelijk geholpen worden?