Menu Sluiten

Oedeemfysiotherapie

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale vochtophoping in het lichaam, veroorzaakt door beschadiging van het lymfstelsel of door een beperking in de werking van het lymfstelsel. Je kunt hierdoor vervelende klachten hebben zoals pijn, vermoeidheid, bewegingsbeperkingen of beperkingen in het dagelijks functioneren. 

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale vochtophoping in het lichaam.

Wat zijn de oorzaken?

De bekendste oorzaken hiervoor zijn:

  • Kanker (bijv. borst) met aantasting en/of verwijdering van lymfklieren
  • Trauma’s
  • Operaties
  • Bloedvatproblemen

Door oedeemfysiotherapie vroegtijdig in te zetten, wordt voorkomen dat bewegingsbeperkingen optreden of dat je wordt verhinderd in je dagelijkse bezigheden. Daarnaast kan de kans op complicaties zoals wondroos en open wonden verkleind worden.

Wat doet de oedeemfysiotherapeut?

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van het vocht te stimuleren. Dit gebeurt onder andere door manuele lymfdrainage. Met deze zachte handvattingen verplaats je vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Dit vaak in combinatie met compressietherapie en/of lymftaping om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Het aanmeten van steunkousen behoort ook tot de expertise van een oedeemfysiotherapeut.

Wil je zo snel mogelijk geholpen worden?