Menu Sluiten

Corona restklachten

Corona restklachten behandelen met de SET-methode

Restklachten van COVID-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus) komen vaak voor. Veel patiënten willen na een coronabesmetting direct beginnen met trainen om het herstel te bespoedigen. Maar dat heeft vaak een averechts effect. Ervaring leert dat een multimodale (gecombineerde) aanpak de klachten sneller doet verminderen. Bij Jetten & co fysiotherapie behandelen we corona restklachten daarom met een combinatie van de SET-methode en de reguliere behandelrichtlijnen.

Wanneer geeft corona langdurige klachten?

Bij COVID-19-gevallen die hevig verlopen, geeft het immuunsysteem een overmatige reactie. Daardoor ontstaat er een cytokinenstorm die soms ernstige klachten veroorzaakt. Vaak is dan een ziekenhuisopname nodig. Bij ontslag zijn de klachten echter nog niet verdwenen. Bekende restklachten zijn bijvoorbeeld:

 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Hoesten
 • Verminderde conditie
 • Verminderde belastbaarheid
 • Krachtverlies
 • Duizeligheid
 • Kortademigheid
 • Pijn op de borst 
 • Spierpijn
 • Hartkloppingen
 • Aanhoudende verhoging
 • Vergeetachtigheid 
 • Langdurig verlies van reukvermogen

Deze klachten houden enkele weken, maar soms meerdere maanden aan. Maar de ernst ervan kan wel minder worden in de loop van de tijd. Sommige mensen krijgen ook psychische klachten door langdurige corona klachten. Voor langdurige klachten na corona wordt soms ook de Engelse term ‘Long Covid’ gebruikt. Long betekent hier: ‘langdurig’.

Restklachten van corona kunnen echter ook voorkomen bij mensen die niet of nauwelijks ziek werden na een besmetting. Het gaat dan vooral vaak om klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, hoesten, verminderde conditie, verminderde belastbaarheid, krachtverlies en duizeligheid. Verwarrend, want de symptomen worden meestal in eerste instantie niet gelinkt aan COVID-19. Vooral omdat ze vaak pas in een later stadium optreden. Toch blijkt dan achteraf dat ook deze klachten veroorzaakt werden door het virus.

Corona restklachten

Richtlijnen bij post-COVID klachten

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft richtlijnen opgesteld voor de behandeling van corona restklachten. En ook binnen de interdisciplinaire gezondheidswetenschap klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) is inmiddels een behandelwijze geformuleerd naar aanleiding van de vele post-COVID-gevallen. Hierbij is een stappenplan ontwikkeld om corona restklachten en Long COVID op een holistische manier aan te pakken. Deze stappen zijn:

 1. De virale activiteit remmen;
 2. Het immuunsysteem tot rust brengen;
 3. De vermoeidheid verhelpen;
 4. Het spier- en longweefsel herstellen.

Bij Jetten & co combineren we een aantal van deze richtlijnen met onze SET-methode (Segmentale Evaluatie Techniek). Door middel van spiertesten kunnen we precies achterhalen welke aspecten van de gezondheidsdriehoek uit balans zijn en dus meer aandacht nodig hebben. We kunnen de behandeling op die manier per persoon aanpassen.

Corona restklachten bestrijden met de SET-methode

De Jetten & co werkwijze is uniek, hoewel we globaal de richtlijnen van zowel de kPNI als de KNGF volgen. We pakken corona restklachten en Long COVID op de volgende manier aan:

1. Virusactiviteit remmen

Zolang het virus nog actief is, blijven er in het lichaam laaggradige ontstekingen ontstaan, met name in het centraal zenuwstelsel. Het coronavirus lijkt onder andere de bloed-hersenbarrière te omzeilen door mee te liften op ijzerdeeltjes in het bloed. Het virus kan ook zenuwweefsel aantasten, wat onder andere kan leiden tot het beruchte reuk- en smaakverlies, de zeurende hoofdpijn en klachten als duizeligheid en vermoeidheid.

In deze fase adviseren we bepaalde voeding of supplementen om die virale activiteit te beïnvloeden en zo de ontstekingsreacties te remmen. Zo kunnen we bijvoorbeeld het ijzer zodanig afvangen dat de virusdeeltjes zich hier niet meer aan kunnen binden. En middelen als zink en lactoferrine (een ontstekingsremmend eiwit) helpen voorkomen dat het virus zich overmatig kopieert of de celkern bereikt.

2. Immuunsysteem tot rust brengen en optimaliseren

Als de groei van het virus geremd is, kan het lichaam het virus gaan opruimen. Dat proces kan versneld worden als we de weerstand en het reinigingsvermogen van het lichaam hierbij ondersteunen. Dankzij deze stapsgewijze aanpak verminderen de typische post-COVID-klachten vaak al binnen een week.

3. Energiehuishouding op peil brengen

Zodra de virusdeeltjes zijn opgeruimd, krijgen de cellen in het lichaam weer meer ruimte om energie te produceren. Ook nu ondersteunen we dit proces met bepaalde voedingstips en/of supplementen. Hierdoor neemt de aanhoudende vermoeidheid waar ex-coronapatiënten steeds maar over klagen eindelijk af.

4. Versterken van de spieren

Als het lichaam meer energie heeft, kunnen we beginnen aan het opbouwen van spierweefsel. Deze stap is pas als laatste mogelijk; zo lang het virus niet op zijn retour is en de energiehuishouding niet is hersteld, kan het lichaam het weefsel in de longen, hersenen of spieren niet repareren.  

Bij het versterken van de spieren gebruiken we de reguliere fysiotherapie-methoden. We geven de middenrifspier (diafragma) hierbij speciale aandacht: deze spier is belangrijk bij de ademhaling en het immuunsysteem.

Restklachten corona behandelen én voorkomen met de SET-methode

Bij de SET-methode kijken we niet alleen naar de spieren. We zoomen ook in op zaken als  een overschot aan bepaalde afvalstoffen in een van de organen, de hormonale balans en de emotionele balans . Voor een totale gezondheid is het belangrijk om alle aspecten van de gezondheidsdriehoek in evenwicht te krijgen. Een disbalans kan je kwetsbaarder maken voor COVID-19 of Long COVID. Zelfs als je een besmetting ogenschijnlijk probleemloos doormaakt.

Wil jij behandeld worden voor post-coronaklachten met de unieke SET-methode? Of wil je weten hoe je restklachten na een toekomstige coronabesmetting kunt voorkomen? Kom gerust een keer langs!