Menu Sluiten

6 tips voor een juiste thuiswerkplek

Zitten is het nieuwe roken. Dit heb je vast al vaker voorbij horen komen. Wist je dat we gemiddeld 12 uur per dag zitten? Met je slaap erbij breng je dus zo’n 20 uren per dag liggend of zittend door. Zoveel zitten vergroot je kans op hart- en vaatziekten, kanker en longaandoeningen. En ook de weerbaarheid van je skelet en spieren gaat er niet op vooruit.

Als fysiotherapeut zien we een flinke toename van klachten die het gevolg zijn van thuiswerken. Problemen met arm, nek, schouder en rug.  Over het algemeen zitten we te veel, te lang en verkeerd.

Voorkomen is beter dan genezen. Ontdek hieronder hoe je de negatieve gevolgen van te lang zitten zelf kunt verminderen!

6 tips voor een juiste thuiswerkplek!

1. Wissel van houding

Zorg dat je elke 45 min van houding wisselt. Op deze manier prikkel je je spieren en zenuwstelsel. Maak van je zit- een staand bureau. Wandel tijdens een belafspraak. Het instellen van een timer of een melding in je agenda kan je helpen deze gewoonte te ontwikkelen.

2. Check je houding
  • Als je zit moeten je heupen net wat hoger zijn dan je knieën.
  • Zit actief rechtop. Het kan helpen je rugleuning in de losse stand te plaatsen
  • Voorkom dat je teveel naar beneden op je scherm kijkt door het bovenste 1/3e deel van je beeldscherm op ooghoogte te houden.
3. Gebruik een losse muis, toetsenbord en laptophouder

Werk je op een laptop. Schaf een laptophouder aan waardoor je minder naar beneden moet kijken. En gebruik liefst een losse muis en toetsenbord zodat er minder stress ontstaat op je polsen, ellebogen en schouders.

4. Stretch

Rek en beweeg tussendoor je nek, schouders en polsen. Wellicht helpt het om dit als reminder in je agenda op te nemen.

5. Beweeg in de buitenlucht

Neem voldoende pauzes tussendoor. Maak met jezelf de afspraak om elke dag, al is het maar kort, even een ommetje te maken. Er bestaan tegenwoordig leuke apps die je helpen bij je motivatie. De meest gedownloade app op dit moment is “Ommetje lopen”. De app is ontwikkeld samen met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder i.s.m. de Hersenstichting.

6. Je werkplek

Kies een ergonomische stoel waarbij je beide voeten plat op de grond kunnen zonder op het puntje van je stoel te moeten zitten. Zorg dat het bovenste deel van je scherm (1/3) op ooghoogte staat. En recht voor je. Kies een externe muis en hou de ruimte tussen jou en je toetsenbord klein.

BONUS TIP

Maak gebruik van het stuitkussen Harley Designer met aan de achterkant van het zitkussen een uitsparing waardoor er minder druk op het stuitje komt. Biedt een maximale drukverdeling door de traagschuim toplaag. Dit stuitkussen zorgt voor een optimaal comfort en een ergonomische zithouding. 

Ontwikkel je toch klachten of heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons.

Team Fysiotherapie Jetten & co